چاپ    ارسال به دوست

 

 

روز جهانی تالاسمی

پیام معاون بهداشتی دانشگاه به مناسبت روز جهانی تالاسمی

دکتر نوده معاون بهداشتی دانشگاه به مناسبت روز جهانی تالاسمی گفت: هفتم می مصادف هجدهم اردیبهشت 1401 از سوی سازمان بهداشت جهانی به نام روز جهانی تالاسمی نامگذاری شده است

 

 پیام معاون بهداشتی دانشگاه به مناسبت روز جهانی تالاسمی

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشتی/ دکتر نوده گفت: هفتم می مصادف هجدهم اردیبهشت 1401 از سوی سازمان بهداشت جهانی به منام روز جهانی تالاسمی نامگذاری شده است.

معاون بهداشتی دانشگاه در مورد پیشگیری از این بیماری بیانیه ای صادر کردند

متن پیام دکتر نوده به شرح ذیل می باشد:

تالاسمی نوعی کم خونی ارثی است که به علت اختلال در کارایی گلبولهای قرمز خون پدید می آید. تالاسمی موجب کاهش هموگلوبین بدن نسبت به حالت طبیعی می شود. این بیماری تقریباً در همه نژادها دیده می شود ولی شیوع آن در اطراف مدیترانه، نواحی استوایی و مناطق نزدیک استوا در آفریقا وآسیا زیادتر است. بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی 4درصد از جمعیت کشور ما ، ناقل تالاسمی(تالاسمی مینور) هستند.

در حال حاضر حدود 3-2 میلیون نفر ناقل تالاسمی و بیش از 20 هزار نفر بیمار تالاسمی ماژور در ایران وجود دارد و سالانه حدود 800 نفر به جمعیت بیماران تالاسمی ماژور کشور ما، اضافه می گردد.

شیوع تالاسمی در ایران برحسب منطقه جغرافیایی متفاوت است و بالاترین شیوع در کرانه دریای خزر و خلیج فارس وجود دارد استانهای مازندران، گیلان، هرمزگان، خوزستان، کهکیلویه و بویراحمد، فارس، بوشهر، سیستان و بلوچستان، کرمان و اصفهان 10 استان پر شیوع کشور و استان خراسان رضوي در رده دوازدهم قرار دارد.

تالاسمی دو نوع است: آلفا تالاسمی و بتا تالاسمی. تالاسمی شایع در ایران، بتا تالاسمی است که آن نیز خود دو نوع دارد:      تالاسمی مینور (خفیف) و تالاسمی ماژور (شدید).

تالاسمی مینور حالتی است که در آن شخص ناقل ژن تالاسمی است و میتواند آن را به نسلهای بعد انتقال دهد و ظاهراً علائمی ندارد و ممکن است نیازی به درمان نداشته باشید. در این حالت تغییری جزئی در خون فرد پدید می آید بدین صورت که گلبولهای قرمز کمی کوچکتر از حالت عادی هستند اما به مقدار کافی وجود دارند و به طور طبیعی کار می کنند. معمولاً افراد با تالاسمی مینور کم خون نیستند اما ممکن است زنان مبتلا، در زمان حاملگی دچار کم خونی شوند. به طور کلی افراد با تالاسمی مینور بیمار نیستند و بسیاری از آنها از اینکه خونشان با افراد عادی تفاوت دارد بی اطلاعند. افراد با تالاسمی مینور را ناقل نیز می نامند. این حالت زمانی خطرناک است که دو فرد مبتلا به تالاسمی مینور (ناقل) با یکدیگر ازدواج نمایند. در این صورت احتمال دارد که فرزندان آینده آنها، به تالاسمی ماژور مبتلا باشد.

تالاسمی ماژور نوع جدی و شدید بیماری است که فرزند مبتلا دو ژن معیوب را از پدر و مادر خود به ارث برده است. در این نوع تالاسمی، اختلال خونی، شدید است و علائه بیماری ظاهر می شود(خستگی، ضعف، پوست رنگ پریده یا مایل به زرد، بدشکلی های استخوان صورت، کاهش رشد، تورم شکم) به طوریکه کودکان مبتلا قادر به ساختن هموگلوبین به مقدار کافی نیستند لذا نیازمند تزریق ماهانه خون و سایر درمانهای طبی خواهند بود. برای تالاسمی درمان قطعی فعلا وجود ندارد در بعضی موارد پیوند مغز استخوان انجام میگیرد که این عمل هم خطرات خاص خود را دارد.

  ساده ترین راه پیشگیری از تالاسمی  عدم ازدواج 2 فرد ناقل با یکدیگر است تا از تولد فرزندان مبتلا به تالاسمی ماژور (شدید) جلوگیری شود. برای این کار، همه جوانان باید قبل از انتخاب همسر، آزمایش خون انجام دهند تا از ناقل بودن یا نبودن خود با خبر شوند و در صورت ناقل بودن به طور جدی از ازدواج با ناقلین دیگر خودداری.

کم خطر ترین، عاقلانه ترین و ارزانترین روشی که می توان از تولد بیمار تالاسمی پیشگیری کرد انجام آزمايش زوجين متقاضي ازدواج قبل از جاري شدن صيغه محرميت (عقد شرعي ) و يا هر گونه اقدامات قبل از ازدواج نظير خبر نمودن مهمانان ، عقد شرعي ، خريد و ... است.

در صورت ازدواج دو فرد ناقل (تالاسمي خفيف ) به هر دليلي (فرهنگي اجتماعي) راه سومي كه هزينه هاي سنگين و بسيار زيادي را بردوش خانواده ها مي گذارد وجود دارد و آن عبارت است از تشخيص قبل از تولد مرحله اول (قبل از بارداري)  و مرحله دوم (هفته دهم بارداري) كه در صورت ابتلاء جنين به تالاسمي شديد بر اساس فتواي فقها و حكم پزشك قانوني و رضایت زوجین سقط صورت مي گيرد.

از تمامی جوانان تقاضا می شود قبل از عقد شرعی نسبت به انجام آزمایشات قبل از ازدواج اقدام نمایند.

Normal 0 false false false EN-US X-NONE AR-SA

 

تاریخ درج خبر: يکشنبه ١٨ ارديبهشت ١٤٠١    / شماره خبر:  ١٤٥١٥  / تعداد بازدید:  2101

 


نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر: